Pestisitler, genelde böcek ilacı olarak bilinen çeşitli tarım ürünlerinin üretimi, taşınması ve depolanması sırasında ürün kaybına neden olabilecek zararlıların yok edilmesi, uzaklaştırılması ve zararlarının azaltılması amacıyla kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Pestisitler tarımsal ürünlerdeki zararlıları ve bu zararlıların yaptığı hastalık etmenlerini yok etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bunu yaparken kişiler oral, dermal veya inhalasyon yoluyla ya da bu gıdaların tüketimi ile tarımsal ilaçlara maruz kalmaktadır. Maruziyet sonucunda pestisitler insan vücudunda birikerek kanser dahil çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Bu nedenle tarımsal üretimde kullanılan veya yasaklanan pestisitlerin tespiti, kalıntı düzeylerinin teşhisi oldukça önemli bir kriteridir.
Toplum sağlığı açısından pestisitler, hastalık ve erken ölümlere neden olan önemli çevresel kirleticilerden biridir. Tarım çalışanları başta olmak üzere toplumun hepsi pestisitlere maruz kalmaktadır. Pestisit maruziyetini değerlendirmek için gıdalarda, çevrede ve biyolojik örneklerde pestisit kalıntı analizleri yapılmaktadır. Biyolojik örneklerin analizi çevresel dağılımı ve maruz kalım oranını vermektedir.
Laboratuvarımızda uzman kadromuz ve son teknoloji cihazlarımız (GC-ECD, GC-MS/MS, LC-MS/MS) ile, kişilerin maruziyetlerini belirlemek amacıyla biyolojik örneklerinde (kan, idrar, saç, mekonyum, organ ve kemik gibi) pestisit (organofosfatlı ve organoklorlu pestisit) analizi çalışılmaktadır.
Ayrıntılı bilgi ve pestisit analizi fiyatı almak için WhatsApp’tan bize ulaşabilirsiniz.